Tuesday, 25 June 2013

Zikir jadi Pain Killer...

Ya Allah... hari ni hati dan kepala ni terasa berat sangat. lately ni rasa hati ni hitam sangat. hooiii...asyik fikir ini tak kena, itu tak kena. tak suka tgk perangai org ni. tak suka cara org tu. 

sampai hari ni... kepala dan hati rasa berat sangat sampai tengkuk rasa sakit yg teramat sangat. padahal keje tak banyak pun lately ni. boleh lepak tgk tv, layan cite korea, makan, makan, makan... layan FB, layan FB, layan FB. nampak sangat banyak rehat dari keje. 

Tapi hati ni rasa kelam sangat. kelam kelam kelam. mcm2 sangat di pikir sampai sakit kepala, sakit hati. 
sampai hati rasa tak tertanggung. tangan terasa nak capai telekung... ya Allah!! tak ada telekung! tak ada telekung! rasa nak buka al-quran pulak. Astahgfirullahhal'azim... tak ada al-quran jugak! 

Ya allah... ya allah... ya allah... tak ada telekung, tak ada al-quran. Ya Allah... Astaghfirullahhalazim. 
dah mula rasa tak keruan. apa nak buat ni. Ya Allah... hati ni dah makin berat, makin kelam. tak tertanggung. Ya Allah... aku nak tulis dalam buku apa yg terkandung dalam hati ni. tapi yg ada cuma organizer. tak ada diari. dah lama dah tak ada diari. lama dah.... 

apa nak buat... apa nak buat... apa nak buat... 

aku ambil kertas kajang selai (kajang or kijang...yg kertas putih garis2 tu lah), aku tulis semuanya. itu pun masih rasa tak tertulis semuanya. sebab dah berserabut sangat2. yg mampu aku tulis....

'ya allah.. ya allah.. ya allah.. astaghfirullahha'azim.. lailahaillallah..' ulang2 kali. dari tangan naik ke bibir. akhirnya aku pegang dahi sendiri dan aku ulang2 perkataan yg sama. beberapa helai tisu jadi kawan...

Allahuakhbar... subahannallah.. maasyaa allah... baru lega sikit hati ni. sikit lah. masih terasa tak puas hati. tapi zikir berjaya menenangkan hati ni sedikit sebanyak. masih belum tenang sepenuhnya. masih ada urusan yg blm selesai dgn YANG MAHA KUASA. 

ternyata penyakit hati hanya boleh terubat bila hati ini ingat Allah. lagi sedap, puas hati bila dapat mengadu kepada-Nya di atas sejadah. 

tapi zikir jadi pain killer untuk hari ni...



.... tiba2 rasa panas, hooiii.... air-cond tak pasang pun rupanya. 

Monday, 15 April 2013

5 Free Ice Cream untuk 5 Blogger Bertuah

Dengar sini penggemar2 ice cream sekalian... berita baik utk anda. Saya nak kasi 5 mangkuk ais krim percuma (dgn ice cream nye sekali lah kan) kepada 5 blogger bertuah. ini bukan tutti frutti. bukan juga snogurt. ini new ice cream ini town. new technology dan bukan froyo. ianya ice cream baru yang super duper delicioussss..
i nak kasi u olls chance utk menikmatinya secara percuma!

memperkenalkaaaannnnnn......
CREME DE FUME
tarrraaaaaaaa...!!!

video
huiiihh jenuh lah mak cik cobe up load video ni... 
sorry lah ye kualiti video tak berapa nak mantop sebab dah compress.

semua proses pembuatan dalam video tu anda boleh lihat sendiri masa di sana nanti.

siap dgn kepulan asap2 dingin. u order masa tu, masa tu juga diorang lakukan proses 
pembuatan ice cream. dari cecair jadi ice masa tu jugak dalam tempoh yg sangat singkat. 
tak mcm ice cream lain yg dah siap2 di bekukan. 
maknanya ice cream yg mmg fresh from the mesin! haaa....

syarat-syaratnya mudah aje. 

1. copy link ini: http://www.youtube.com/watch?v=JtAuWBn4kD0
2. share di facebook anda dgn tittle ini: Ice Cream Lazat @ Plaza Masalam, Shah Alam
3. print screen dan emailkan pada saya di nana.nurli@gmail.com sebagai bukti anda dah share.
4. saya akan hubungi anda jika anda terpilih :D
5. lepas makan ice cream tu jgn lupa snap gambar and kindly make a review tentang ice cream tu dan post kan lah di blog anda. 

senang je kan. tapi hanya 1 mangkuk ice cream percuma akan di berikan untk setiap blogger. 
so kalau yg datang dgn kawan2 tu kene lah bayar for the next cup. tapi jgn risau. 
harganya tak semahal tutti frutti atau snogurt.
atau boleh dtg berdua dgn bf/gf, kawan pastu share lah semangkuk kaaann...
mcm tak biasa je..


cik nana dah cube-try-test ice cream ni. memang sodaaapp!!! 
texture ice cream sangat lembut. rasa dia lazat. 
kite suka flavor strawberry dgn limpahan raisin syrup di atasanya. sluuurrppp!!!
and all the fruit syrup ada ketulan buah2an sebenar. 

cepat! cepat! grab this chance. nanti weekend boleh gi dating makan ice cream. :D

Saturday, 13 April 2013

In da Office with Cup Cakes from CakesdeLemari

Hey! Hari ini hari sabtu... aku sepatutnya dah balik rumah family mlm tadi. 
Tapi ada keje kene settel sebelum incik boss balik hari isnin ni. 
Incik boss fly ke Vietnam pagi tadi untuk shoot Thriathlon dan akan balik semula on Monday. 
Owh, bossannya bila incik boss tak ada...

Sementara tggu video siap di export maka i pun gi jalan2 cari makan. 
Nak makan nasi mcm tak lalu. rasa mcm nak makan sesuatu yg lebih wowww!!!
Teringat plak kt hujung office ada kedai cake yg jual cup cake yg sangat lazaaaattt....

cakesdeLemari name kedainye

sebelum ni dah pernah beli cup cake triple choc cheese dan red velvet. 
hari ni beli triple choc cheese, tiramisu dgn ape tah namenye 1 lagi tu. 
cream and cookies rasanya.

sambil type ni... 2 cup cake dah selamat dalam perut. uiii lazatnye tak tau nak kate.

u ollss pun boleh cube-try-test. harga not bad. RM 4.50 utk setiap cup cake. 
kalau beli 4 ke atas dapat lagi murah. ada jual cake jugak dan terima tempahan 
untuk majlis juga nampaknya. di bawah ialah gambar2 yang di grab dari FB 
(semua gambar kt sini pun grab dari FB CakesdeLemari je. 
kecuali gambar cup cake bersama tape itu i snap kt office):

                    






banyak lagi gambar cake dan cup cake. mcm2 dekorasi menarik. 
lawatilah FB cakesdelemari atau kalau dah ada kt seri kembangan tu mungkin 
boleh pay a visit to the shop terus kan... 
kepada yg concern tentang soal halal atau tidak, jangan risau. dijamin halal. 
pemiliknya orang islam. Alhamdulillah...

Nana kata... aku teringin nak beli cake pelangi tu. rasa mcm nak beli je hari tu. 
saja nak tau adakah rasanya sedap seindah warnya pelanginya. hehehe... 
tapi tak ada org celebrate birthday hari ni. so tak jadi beli. 
kalau beli confirm tak habis makan sorang kan. bazir je. maybe next time...



Friday, 12 April 2013

Anak Biadab, Mak Bapak Tunduk Diam

bila melihat anak2 yang sudah besar panjang biadab dgn ibu bapa mereka, bercakap kasar dgn gaya cakap seolah2 mereka lebih bijak dan lebih tahu segalanya. tanpa memikirkan maruah dan air muka ibu bapa mereka, secara tidak langsung perbuatan itu seolah2 menghina ibu bapa mereka dihadapan orang lain secara terang2an, malah biadab dgn orang yg bukan ahli keluarga yg berada bersama mereka ketika itu... yg menegur sikap biadab mereka. ibu bapanya pula hanya tunduk diam dan menjawab dgn penuh kelembutan dgn alasan untuk jaga hati anak supaya dia tak lebih marah. 

seingat aku dah 3,4 kali jumpa dan dgr situasi begini. ada yg berlaku depan mata dan ada yg aku dgr berlaku dikalangan saudara mara dan rakan. ada yang dgn biadab menolak pinggan berisi makanan di atas meja makan di hadapan ibu bapa. ada yang membahasakan diri kau aku sambil memarahi ibu bapanya. ada yang melemparkan pelbagai tuduhan. ada yang mengugut ibu bapa sendiri. yg paling teruk pernah aku dgr berlaku dikalangan org yang aku kenal, anaknya menikam paha ayahnya dgn garfu. langsung tak boleh ditegur kesilapan mereka, tak boleh bergurau senda sikit, tak boleh mengabaikan setiap permintaan mereka. maka berlaku lah perkara2 sadis begini. 

terdetik dalam hati ini... Ya Allah... kerasnya hati anak2 ini sehinggakan ibu bapa perlu menundukkan kepala apabila anak meninggikan suara. sehingga mengalir air mata ibu bapa ditengking anak. sombongnya dan belagaknya mereka dgn ibu bapa sendiri. adakah hanya ibu bapa yg perlu fikirkan perasaan anak2? adakah ibu bapa tak ada perasaan? ibu bapa kah yg perlu tunduk hormat kepada anak2? bukan kah sepatutnya anak2 lah yang perlu menghormati ibu bapa lebih dari ibu bapa menghormati anak2? terdetik dalam hati ni kenapa jadi begitu? 

mereka rasa mereka bijak hanya kerana ibu bapa mendiamkan diri dan membalas lembut. ada ibu bapa yg hanya senyum atau ketawa kecil bila anak biadab. sedangkan si anak tidak sedar bahawa percakapan mereka menunjukkan betapa tidak matangnya mereka, betapa kecilnya pengatahuan mereka dan betapa mereka tidak kenal ibu bapa mereka sendiri. 

Ya Allah... kalau aku ada anak suatu hari nanti, adakah anak aku pun bersikap begitu? atau mungkin lebih teruk dari tu? 

takut pulak rasanya... adakah aku akan berkahwin, kemudian melahirkan anak dan kemudian aku humban pula anak itu dalam neraka dgn sikap mereka yg bukan sahaja tak hormatkan ibu bapanya, malah tak hormat orang lain juga. adakah aku bakal menjadi ibu yang gagal mendidik anak2 kerana aku juga suatu ketika dahulu gagal menjadi anak yang baik dan masih gagal menjadi anak yang baik sehingga sekarang. Masih belum mampu membahagiakan mereka. Masih belum mampu memenuhi permintaan mereka. 

aku pernah melihat ibu bapa yang memendamkan segala susah senang mereka sendiri. Menyorokkannya dari anak2 dan mencuba sedaya upaya memberikan anak2 rasa kehidupan ala2 anak orang berada dgn alasan tidak mahu anak2 rasa kesusahan. hasilnya anak2 tidak tahu menjaga apa yg mereka miliki, malah tidak tahu menghargai apa yg diberi oleh ibu bapa dan akan membentak klu ibu bapa tak penuhi permintaan mereka. sedangkan si ibu dan ayah pening kepala fikir mana nak cari duit untuk keluarga dan utk lunaskan hutang2 bank. bukan sekali dua aku jumpa keluarga begini. sudah berkali2. 

jauh bezanya dgn anak2 yg mengerti susah payah ibu bapa mereka. mereka sentiasa bersyukur dgn apa yang ada. menjaga apa yg dimiliki. tidak meminta malah berusaha membantu. ibu bapanya berkongsi setiap suka duka kehidupan bersama anak2. banyak juga keluarga mcm ni yang aku kenal. salah satunya keluarga mak cik aku yg anak nya 9 orang. Hidup dgn apa yang ada. Tak pernah sekali pun pak cik mak cik aku tu dtg minta apa2 bantuan dgn ayah aku. tak macam sedara mara lain yang lebih berkemampuan pun ada je benda yang nak diminta. 

anak2 dia didik buat kerja rumah dari mereka kecil kerana aku lihat anak2nya sudah pandai menyiapkan makan minum untuk tetamu dari diorang kecil sampai lah sekarang masing2 dah sekolah menengah. tak perlu mak bapak diorang terjerit2 suruh itu ini. dan tak pernah sekali pun aku dgr anak2nya melawan cakap mak bapak mereka. tak pernah juga dgr mereka meminta2 walaupun barang mainan. nak kata sebab pak cik mak cik aku ni garang sangat tak jugak. aku tgk mesra je bergurau anak beranak. tapi pak cik aku mmg agak tegas orgnya. pukul tetap pukul kalau ada yg buat silap. 

tak salahkan kalau kita jadi kawan kepada anak2. berkongsi susah senang. bagi mereka rasa apa yang kita rasa. bagi mereka faham apa yg kita lalui. agar mereka sedar bahawa hidup ini bukan mudah. agar mereka tak hanyut dibuai mimpi kehidupan yg serba serbi mudah. agar mereka tidak sombong dan merasakan diri mereka anak orang senang. agar mereka lebih menghargai apa yang mereka miliki dan lebih kenal erti syukur. 

Dalam masa yang sama tak salah ibu bapa berikan keceriaan kepada anak2. jadi ibu bapa yg mesra yg sentiasa bergurau senda dgn anak2. Tetapi tidak pula mengabaikan tanggungjawab sebagai ibu bapa yang sentiasa memberikan bimbingan dan mendidik anak2 agar menjadi orang yg berguna. tegas dgn anak2 bila perlu. berlembut pada masanya. bergurau senda dan saling berkongsi suka duka. salahkah?

aku menulis bukan untuk menuding jari kepada sesiapa kerana aku sedar ianya ada juga berlaku dikalangan ahli keluarga dan saudara mara terdekat aku sendiri. aku menulis sekadar untuk pedoman diri sendiri dan org lain juga. siapa tahu mungkin ada yg boleh beri pandangan dan panduan. 


nana kata... semoga aku tak jadi anak yang sombong dgn ibu bapa aku. sesungguhnya segala resah gelisah yg mereka tanggung sepanjang membesarkan aku takkan mampu gantikan dgn sedikit pun kebahagiaan dalam hati mereka. tak mampu... sehingga sekarang yg mampu aku lakukan hanya menambahkan lagi susah hati mereka. 

Friday, 20 July 2012

Ramadhan Datang Lagi: Mari bersedekah


Assalamualaikum,

Lama dah tak jengah blog ni. Sekejap je dah sampai Ramadhan lagi rupenye. Rasa macam baru 2,3 bulan lpeas post kt blog untuk Ramadhan yang lalu. Malam Ramadhan yang pertama kali ni celebrate kat office memandangkan ada kerja yang perlu di selesaikan dgn segera dan ada klien nak datang bertandang pagi2 esok. Dah tak sabar sangat nak balik rumah family esok. Boss.... kasi lah saya cuti semingguuuu!!!! Sementara tunggu file siap di export ke hard disk lain, kite main blog jap lah.

Ramadhan tahun lepas tak lah sebagus yang di harapkan... maksud saya amalan saya yang kurang memuaskan. Tapi alhamdulillah ada jugak perkara yang saya dapat buat lebih baik dari tahun yang sebelumnya. Semoga tahun ni lebih baik lagi. Insyaallah... 

Korang semua mcm mana pulak agaknye? Apa matlamat korang bulan puasa kali ni? Nak improve solat kah? Nak improve sedekah kah? Nak improve bacaan al-quran kah? atau awal2 lagi dah plan nak increas jumlah baju raya, kasut raya, bag raya? improve dekorasi rumah? Plan majlis rumah terbuka besar-besaran? hahaha... Gila glam betul korang ni.

Syukur Alhamdulillah ramai di antara kita di M'sia ni dapat menjalani ibadah puasa dalam suasana yang aman, jauh dari peperangan, kebuluran, wabak penyakit. Boleh berbuka dan bersahur dgn juadah yang enak, boleh shopping sakan, boleh beli mcm2 benda baru, buat facial, set rambut semata2 nak sambut raya. Kira banyak jugak lah duit kita ni kan walaupun ramai di antara kita tak mampu nak susun kereta mewah milik sendiri kat depan rumah dan tak mampu nak shopping barang2 branded tiap2 hari. 

 Nak dibandingkan dengan nasib orang lain baik di dalam atau di luar negara yang nak makan pun kene masuk hutan, redah sungai deras, semata-mata nak cari pucuk2 dan ulam2 untuk di makan. Yang kena berjalan kaki 3,4 kilometer sehari semata2 nak dapatkan sebaldi air. Kanak2 yang meleleh air liur tengok gula2 sebab tak mampu nak beli. Ingatkah kita kepada golongan2 ini?

Ingat tu memang lah ingat. Kat malaysia ni pun ramai je golongan orang2 susah ni. Pegi mana2 pun boleh nampak depan mata, kt TV pun selalu keluar kisah orang2 susah ni kan. Cuma nak gi tolong tu tak ada masa. Ada gak niat nak bersedekah, tapi kita pun tak kaya-raya cam mane nak bersedekah kan..kan..kan.. Aiiisshhh..... Alangkah bagusnya kalau kita ada banyak duit boleh kita sedekah banyak2 kt orang susah tu kan...

Owh... alasan... kemain lagi! Ada ade jawabnye kalau sebut bab tolong orang susah, sedekah, amal jariah.

Di bulan yang mulia ni, jom kita ubah sikit sikap kita. Sebelum keluar gi jalan2 siap2kan duit syiling banyak2 dalam bag, wallet atau kocek. Nanti tgh berjalan2 kalau terserempak dgn OKU yang nyanyi2 tepi jalan mcm kt jalan TAR, atau yang juang tisu hulur je lah segenggam duit syiling. Kalau tengok kt TV ada program yang minta kita hulurkan bantuan kepada keluarga2 miskin, siap2 pen n kertas atau HP salin no acc dan bank in lah RM5 ke, RM 10 ke... kalau tak bleh gak RM 1 pun jadilah. Yang penting ikhlas. 

Jom sama-sama kita hulurkan sedikit sumbangan supaya orang lain pun dapat sambut Ramadhan dan Syawal dengan senyuman dan kegembiraan. Semoga amalan sedekah kita mampu mendekatkan diri kita kepada Allah SWT, mengkukuhkan lagi keimanan kita terhadap-Nya, dan membawa kita ke syurga. Insyaallah...

SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA

Nana Says: gambar di atas sekali ialah design saya untuk ucapan ramadhan tahun ni. Tapi boss reject design yang ni. Tak ada 'uummmpphhh' katenye. So up load kat blog je lah... :(