Sunday, 31 July 2011

Berdebar2 je nak sambut Ramadhan kali ni....

Esok dah puasa!!!! OMG! No more makan siang. No more nasi berlauk yg sedap2 waktu tgh hari. Tapi still yess to keluar makan pukul 4,5 pagi. Hehehehe.... 

Lain macam je nak sambut puasa kali ni kan. Berdebar2 je rase. Saye sorang je yg rase atau semua org rase mcm tu ye? Tapi yg pastinya tiap2 tahun pun mmg semangat berkobar2 nak sambut puasa. Ye2 je target nak baca al-quran sampai khatam. Tak nak miss solat tarawikh (hari yg cik merah tak dtg lah kan). Pastu nak pastikan solat tak tinggal langsung... bla..bla..bla... mcm2 target. Tapi at the end, al-quran nye tak bukak2 lansung. Solat tarawikh mane rajin je. Solat 5 waktu pun tercicir2 jugak. Aissshhhh.... 

Semoga tahun ni tak mcm tu. Tapi tahun ni tak nak yo-yo-o sangat mcm tahun lepas lah. Cuma berharap Ramdhan kali ni dapat mengubah diri menjadi manusia yang lebih baik. Target bru tahun ni, nak keje 4 hari je dalam seminggu. 3 hari lagi nak balik rumah family dan boss kate tahun ni 2 mggu sebelum raya boss nak tutup office dan nak cuti raya seminggu. Maknenya cuti 3mggu. Yeeeehhhhaaaaaa!!!!! Pastikan ianya menjadi ye boss.... hehehehehe....

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak. 
Semoga kita dapat melakukannya dengan baik.
Insyaallah....


Nana says.... teringat masa kecik2 dulu bila puasa dah nak dekat ramai yg berlumba2 cari tempat nak tengok anak bulan. Siap ada keluar senarai tempat yg kita boleh gi tgk anak bulan. Sekarang dah tak de semua tu kan... 

Wednesday, 27 July 2011

unexpected meeting with owner of Bridal Sanctuary

Pernah dengar nama 2.Bridal Sanctuary tak? Kalau tak pernah, klik kat name tu dan cuci mata anda dgn pelamin2 rekaan BS dgn konsep kontemporari yg sangat unik. Saye mmg sangat sangat sangat sangat sangat 186x teruja dengan pelamin rekaan 2.BS dan sangat kagum dgn kreativiti mereka. 

Al-kisahnya malam semalam lepas pindahkan beberapa barang dari office lama ke office baru, saya, boss dan 2 lagi office mate pun pegi lah lepak makam2 kat restoran near by. Tiba2 kakak call dan ckp "BS sms aku kata yg diorang nampak kau dgn team kau tadi." Ok. Tadi? Saye pandang sekeliling dan saye nampak seseorang dari meja hujung kedai asyik toleh2 ke arah saye. dalam hati.... "aishhhh... dia ni ke?" Sebelum ni pernah jumpa diorang kt rumah saye masa majlis pertunangan kakak. Kakak sewa pelamin dgn BS. Tapi majlis tu bulan 12 tahun lepas. Dah agak lame dan tak cam dah muka + saye rabun sikit. Nak tegur pun segan, takut salah org. Oleh itu, hantar sms je la...."Hi guys, nana ni. Ada kt Sri Kembangan ye tadi? Nad call tanye nana kt mane sebab u all bg tahu die yg u all ade nmpk nana." dan terus diorang call....OMG!!! Betul lah diorang yg duduk kt table hujung tu. OK. Bingkas bangun, pegi kt diorang, gelak2, sengeh2 dan duduk kejap lah. Kononnye nak kejap je. Tapi......... tetibe Mr. Boss pun sibuk gak datang join kt table tu. Aaaarrrgghhhhh!!!! Mmg panjang lebar boss bercerita pasal business dalam wedding industry ni. Sampai pukul 5 pagi kat kedai makan. Boss...boss... kalau dah berborak......hmmmmm... Tapi agak seronok jugak walaupun ngantuk sebab masing2 bertukar2 cerita pasal bisnes masing2 dan masalah2 klien yg dihadapai. 

OK. Cite sikit pasal BS ni. BS baru je ditubuhkan bulan 8 tahun lepas tapi dah agak meletop jugak dek kerana rekaan pelamin yg lain dari yg lain. Kalau tak percaya boleh visit blog dia atau Page BS kt FB. Belum ada lagi saye tgk pelamin yg guna botol2 dan rak dan cermin besar dan susunan bunga yg sedikit berbeza dan...dan...dan... bnyk lagi. sila tgk sendiri. Mmg sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat 739x unik. Pelamin BS semuanya custom design dan rekaan setiap pelamin tidak akan diulang 100% sama utk klien2 lain. Kalau ada jugak klien yg nak pelamin yg sama, hiasan akan diubah sedikit. Harga pun setahu saye adalah reasonable sesuai dgn hasil kerja yg kemas dan unik tu. 

Mini Pelamin utk majlis pertunangan kak saye:
simple tapi tetap nampak exclusive

replika buah-buahan yg comel dan nmpk mcm real sampai anak2 sedara 
yg umo 3,4 tahun semua berkumpul dekat pelamin semata2 nak cuba keluarkan buah tu. 
Nangis2 bila tak dapat. Pening kepala mak masing2. 

 Image by: dinaphotography


Nana kata.... pok pek pok pek sampai pukul 5 pagi.pipi pun letih asyik sengih gelak sengih gelak. Tapi betul2  tak sangka dapat duduk semeja dgn owner BS dan borak panjang. Yang pastinya....mereka sangat friendly. Jagan lupa terjah blog BS lepas ni ye!

Wednesday, 20 July 2011

Mengganggu Facebook bf dan Senyum Lebar


Tak de pasal, cari pasal. Memang cari pasal. Dengan selamber nye, delete status no. BBM bf kt facebook dan letak status baru. hahahaha.... tak tau lah lepas ni kene marah ke tak. Tapi mmg senyum lebar gile lepas up tu. Kalau kene marah, tahan aje la. Padan muke lah kan. Sape suruh cari pasal. hahahahahah!!!!!!

Susah dapat bf yg hot ni. Memang awek bersusun nak ngorat. Siap nak ajak holiday same2. Siap beria2 nak dtg melawat kt office. Perempuan! Perempuan! Pantang nampak lelaki selalu gi overseas, agak job gempak sikit, agak lelaki tu masssyyyuuukkk poket die, mula la nak himpit. Kite ni sendiri pun tak pernah ikut die gi overseas, kite ni pun tak pernah mintak nak drive kete die (tak tau drive pun sebenarnye), kite ni pun tak pernah mintak souvenir kalau die out station, eh.....org lain pulak mintak mcm2. Tau lah korang muke lawa dan sexy gile. Aaaaarrrgggghhhhhh!!!!! Saye jelesssss tau!!!!!! 

Ape2 pun, nyampah dgn perempuan gedik belagak innocent tapi sebenarnye nak easy money je. Bf saye mmg agak buta semua tu. Semua org yg dia baru kenal dia anggap baik je. At last kena tipu mcm2. Dengan kawan baik sendiri pun boleh kena tipu, apa lagi dgn org yg dia tak rapat. Oleh itu, selagi Nana ada, i'll try my best to protect you sayang. Hahahahahaha!!!!! 

Nana says.... just receive a call dari cik abg. "awak ni............betul nak kene la ni!" Hahahahaha.........

Sambil menuggu cik abang buat editing.... Cepat laaaaaahhhhhh!!!!!!!

Sangat bosan. Dah nak pagi dan saye masih di office. Memang bermalam di office. Esok nak pindah barang2 ke office baru. Tak suka nya!!!! Saye nak office ni. Sebab office ni dah macam rumah saye. Office baru tak best sebab tak bebas mcm kat sini. Boss kate kite perlukan pembaharuan demi kemajuan. Ok Boss! What Evah! 

Yang pastinya... bila cik abg ni nak berhenti buat editing dan bawak gi mkn ni???!!! Dah lapar la sayang. Janji tadi sikit je lagi. Uuuuurrrggghhhh!!! Aku makan jugak lap top die ni nanti. Dah lah tak boleh tido. Office ni pulak lampu semua dah kene cabut dan pasang kat office baru. Harapkan lampu berdiri yg tak berape nak tegak dan tak terang ni. Tak tahu ape nak buat. Bosan ngadap internet je. Facebook dah tak menyeronokkan mcm dulu. Menyesal tak pesan je makanan kt office mate tadi. 

Tengah2 menaip entry ni tetibe die cakap...."kejap ye, sikit lagi ni." Hoh! mcm tau2 je ade die dlm entry ni.  Tapi dari tadi kejap, kejap, kejap. Abang tau tak yg teh 3 layer + roti canai cheese tgh tggu nana sekarang ni??!!! Owh Man! Dah mula terbayang chicken wing ni. Nasib baik saye ni bukan wanita mengandung. Kalau tak, dah satu masalah plak nak cari chicken wing pagi2 buta ni. McD pun tak de jual tau! 

Hoh! Mngarut dah ni.

Walaupun dah faham sngt die ni kalau dah buat editing atau dah ngadap malaysiakini mmg lambat nak bergerak ke mane2. Saje nak membebel jugak sebab bosan menunggu dan lapar.

Nana kata.... tetap sayang kamu wahai cik abang! Memori lagu 'kau cantik hari ini' dan 'boleh lah kalau begitu'. Rase mcm baru semalam je semua tu. Owh abang! Nana nak makaaaaaaaaaannnnnnnn!!!!!!!!!!

Duit....


Kalau kite ade duit dan kite cite kt org atau kite tunjuk kt org yg kite tak de hal nak beli ape2 atau nak gi mane2, nanti org kate kite menunjuk. Tak pun nanti ade je yg nak ambil kesempatan. Cakap pasal ambil kesempatan, paling tak suka bile ade kengkawan yg dah tahu tak de duit pastu gi shopping atau join bende bukan2 sampai habis duit pastu senang2 mintak kat kite nak pinjam duit. Kalau saye ni ade duit memang sebenarnye tak de lah kedekut sngt nak kasi pinjam. Tapi punce diorang terpakse meminjam tu yg buat saye rase mcm menyampah dan tak nak kasi pinjam. Dalam hati ni... "senang2 je korang habiskan duit yang ade pastu pinjam2 kt org lain. Aku ni susah payah cari duit punya berjimat cermat nak elakkan tabiat pinjam meminjam ni. aaaiiisshhh!!!" 

Kalau kite tak de duit pulak tak, bile cite kat org nanti org kate kite menagih simpati. Bila kawan2 ajak gi mane2, kite nak kate tak boleh join sebab tak de duit pun susah sebab nanti kawan ingat kite saje nak mintak diorang payung atau diorang akan kate kite saje tak nak join. Bile kawan nak mintak pinjam duit, kite kate tak de duit nanti kawan kate kite kedekut. Tak de duit dan nak pinjam kt bf? Owh...lagi bahaye. Nanti org kate kite kikis duit lelaki. Susah! Susah! 

Kadang2 mesti ade jugak kawan yg rela hati nak payung kite bile kite tak de duit nak teman diorang gi mane2 kan? Tapi saye tak berape suke org payung2 ni lagi2 bile 'size payung' nye tu besar, nanti takut ade yg mengungkit2 dikemudian hari atau tak terbalas pulak segala budi baik tu. Tapi kalau bf belanje makan tu memang saye suke sngt2 lah. Owh..makan free!!! I loike!!!

Tapi situasinye sekarang ni, masalah duit dtg mencurah2 sejak bulan 6. Ingatkan bila dah keje dah tak de masalah tu semua. Walaupun tak de lah berangan bile dah keje ni dapat shopping kaw2 dan makan besar hari2 (mmg suka makanan yg sedap2), tapi tak sangka ada lagi masalah kewangan mcm masa belajar dulu. Dan bila dihitung balik gaji sampai hujung tahun ni (konon2 nk rancang kewangan la...), belum tentu dapat cover masalah yg melande ni. Dan sekarang tgh bertungkus lumus cari jalan utk elak dari meminjam atau advence gaji atau menyusahkan org lain. Satu2 nya jalan penyelesaian yg ada ialah berjimat lebih dari biasa. Agak lega jugak bila teringat bulan puasa dah sngt dekat, tapi lepas tu runsing balik fikir pasal raya. Hopefully ibu tak tanye pasal duit saye. Bukan nak kedekut dgn ibu sendiri, tapi saye mmg pokkaii bu. Kalau saye ade duit, saye nak belikan ibu hande phone Black Berry sebab ibu mcm minat je dgn fon tu (walaupun ibu hanye tahu pki phone utk call je. hahaha!!!)  

Nana says.... nampaknya segala bende yg saye cita2kan nak beli tahun ni terpakse ditunda ke tahun depan pulak. Ape2 pun saye tetap bersyukur sebab saye masih ade tempat berteduh dan masih boleh makan hari2. Nak dibandingkan org lain yg jauh lebih susah sampai meleleh air liur tgk org lain makan. Kesian diorang! 

Monday, 18 July 2011

Office Baru, Boss Baru dan Scrub punya cerita

Minggu ini adalah minggu yang paling mendebarkan setelah 7 bulan bekerja dgn company skrg ni. Dah nak pindah office baru. Office baru, suasana baru, tambah lagi dua office mate baru, dan boss baru. BOSS BARUUUU??????? Boss skrg yg bulat tu tetap ada jugak tapi tambah lagi 1 boss sbb boss bulat dgn boss baru dah jadi share partner utk cabang bisness yg baru. Ok! Semua pun baru lah kiranya bermula dari bulan puasa ni. 

Nanti dah pindah office baru tak boleh nak lepak dalam bilik boss bulat hari2 dah dan tak dapat nak layan internet ikut suka hati dah. Boss bulat sudah warn semua kerja mesti systematic dan waktu kerja pun 9 to 6. Kalau 9pm to 6am memang saye tak de hal lah. Tapi 9am to 6pm lah pulak. Owh mannn!!!! Tak boleh tido smpi tgh hari lagi dah lepas ni. Sob! Sob!

Emm..tapi tak de lah risau sngt pasal semua tu. Yang menjadi kerisauan ialah kelembapan otak ni dalam menguruskan kerja sendiri. Malu ooo kalau boss baru tau saye tak reti buat kerja. Aiiissshhh.....mcm mana nak buat ni? Mungkin sudah tibe mase untuk pegi MPH dan lepak lame2 sambil bace buku2 motivasi yg ada kat situ.  Hmmmmm......mcm satu idea yg agak bagus. Lame gak dah tak buat mcm tu. Mase zaman sekolah dulu MPH jadi port bace novel. Tapi tak beli pun. Hahahaha.....

Okay. Enough! Back to the topic. Ape nak buat ni????!!! Sekarang dgn boss bulat boleh kawtim2 lagi la. Dgn boss baru mcm mane nak kawtim? Idea please... idea???!!!

Dan hari ni juga saye asyik fikir mane nak cari scrub yg elok tapi murah. Kulit muka makin teruk sejak Garnier mansuhkan facial foam Pure A dia dan tukar dgn facial foam yg baru. Pegi tgk kt cosway, ada yg murah tapi mmg tau yg tu kurang best scrub nye. Scrub yg elok, harganya over budget pulak. Hmmmm....asyik fikir pasal scrub je sampaikan mase nak gi jumpa photographer boleh plak tersalah sarung selipar. Dah half way ke KL, menung punya menung kt dlm kereta tetiba terasa mcm lain je selipar lagi sebelah ni. Tengok kaki.... "Haih...bijaknye! Salah sarung selipar la." terus terkeluar ayat tu dari mulut ni dan terus kene sound+bebel dgn boss bulat... "awak ni takkan bende kecik mcm ni pun boleh silap. simple thing pun boleh salah. Pakai selipar pun salah???!!! Ape teruk sngt ni. Malu lah nanti semua org tgk." 

Hmmm.... diam aje yg mampu. Dengar aje lah boss pok pek pok pek. Akhirnya sarung sandal wife boss bulat. Nasib baik kaki sama size dan nasib baik wife boss ada tinggalkan sandal dalam kereta. 

Kerja2 membersihkan lantai office yg telah berlansung dr jam 12.30 mlm hingga 2 pagi tadi.
Esok carpet akan dipasang oleh tukang karpet.

Nana kata.... yang pastinya entry ni boss tak akan baca punya sebab dia tgh bz uruskan office baru dan dia kena settlekan lambakan video yang nak di edit. Angan2 nak siapkan semua 2 mggu sebelum raya. Go boss Go! You can do it boss!

Saturday, 16 July 2011

Bila Boss Dah Tahu Saye Ada Blog. Owh Man!!!!!

Satu lagi minggu yang agak pack dgn wedding. Utk hari Jumaat, Sabtu dan Ahad ni aje ada 7 majlis. Fuuuuhhhh!!! Bunyi nye mcm memenatkan giler je kan??? Tapi cameraman dgn editor je lah yang penat. Saye tak penat. Sebab keje saye jaga2 brg je dan selebihnya di office je. Hehehehe.... Dan sekarang mase untuk blogging!

Al-kisah minggu ni, errrmmm...hari ni sebenarnye, ini blog sudah kantoi dgn boss lah. Boleh pulak saye lupa nak clear search history kt PC office ni. Tengah2 layan FB tetibe boss tanye... "Nana Kata? Ni ape ni? Eh, awak ade blog?" Owh Man!!!! Mcm mane boleh terkeluar pulak search history ni. Damn!!!! Memang tak boleh nak diselamatkan dah. Nak rebut mouse dr boss memang tak lah kan! Boss kalau dah pegang mouse memang tak lepas punya selagi punggung tak beralih dari kerusi. "Blog saye tak famous boss. Blog bodoh2 je ni. Tak yah lah bace." > Pujukan dan alasan yang memang boss tak layan. 

So, memang tak boleh nak elak dah. Nasib baik tak de kutuk boss lebih2 kat sini. Hahaha... AMPUN BOSSSS!!! Gurau je. Tapi boss suka kan....sebab dalam entry yg lepas saye ada up load gambar2 yg boss edit. Klik Sini. Thanks sebab tak jerit baca puji2an tu ye boss. ;p

OK boss...sekarang turn saye pulak nak up load hasil editing saye. Saya pun boleh edit gambar cantik2 tau! Ingat boss je ke pandai edit gambar. (walaupun semua gambar ni boss yang shoot. Hehehehehe.....)


Photographer: Mr. Bul... eh, Boss. wakakaka!!!
Busana + Kasut: Man Kajang
Make Up Artist: Sue Cantik

Yang 2 kat atas ni boss tak suka sngt. Shot kurang menarik katenye.
(sendiri punya shot sendiri tak suka. hahaha!!!) Tapi saya suka sebab saya yg edit. ;p


Yang kat bawah ni semua boss dah masukkan kat FB dinaphotography, group dinawedding 
dan Fan Page dinawedding (fan page baru je di buka few months ago)
Ehem Boss... FB je ke? Dalam website dinawedding tak nak masukkan ke? ngehehehe.......

 




Dan yg kt bwh ni pulak boss yg tambah tulisannya. OK. Credit sikit la to you boss. ;p


Nana kata.... Betul kata Cik sue perbs, sekarang boss pun akan buat blog sendiri nampaknye. Kepada boss, sila jangan follow blog saya sebab banyak lagi hal boss yang saya belum sempat kutuk dalam blog ni. hehehe.... JANGAN MARAH YE BOSSS!!!

Friday, 8 July 2011

Fesyen??? Saya dah sedar...

Dulu saya selekeh, sangat malas pikir pasal fesyen, make up, shopping. Dalam fikiran ni, "asal pakai baju bersih sudah lah." Saya pernah pegi Mid Valley pakai t-shirt lengan panjang + seluar track yg dah lusuh + selipar ayah saya (sbb selipar saya org lain pakai). Style tak mcm tu? Hehehehe... Kalau gi beli baju pun bedal je asaln muat. Tak fikir pasal kesesuaian pun.

Pegi keje pun pakai ala kadar je. ex-Boss banyak kali tegur suruh saya lebih bergaya sikit, sebab tmpt kerja saya tu selalu didatangi pelanggan yg kaya2. Masa tu tempat kerja saya sekadar di shopping complex je dan kebanyakkan masa habis di office kecik kt dlm kedai atau di store belakang. Besar kedai tu = 4 shop lot dlm shopping complex / sebuah rumah teress biasa. Memang jarang jumpa pelanggan kecuali kalau ada hal2 penting. So, sekali lagi saya fikir mcm tak perlu nak bergaya sangat sebab bukan ada org nampak pun.

Memang dulu saya tak tahu apa kepentingan fesyen dan penampilan yang kemas. Bersih je cukup la kan. Perlu ke nak bergaya sangat nih? Macam buang masa dan buang duit je. Leceh lah! Tapi tu dulu la. Sekarang tak lagi.

Perkara yg buat saya sedar tentang kepentingan penampilan yang kemas dan kepentingan fesyen:

  1. Sekarang dah kerap jumpa klien dan rasa mcm kecik sngt diri ni dan rasa mcm memalukan imej company je bila kita pakai ala kadar tapi klien pulak sangat bergaya lagi2 bila berdepan dengan klien yang kaya atau berjumpa klien di tempat mewah. 
  2. Bila ibu asyik cakap saya selekeh..."ada ke org yg nak percaya dgn kau ni? Pakaian tak matang. Ko tak malu ke Na?" huhuhu....sob! sob!
  3. Bila ramai sangat kawan2 yg ckp saya ni mcm minah rempit. Minah rempit??!!! Kejam betul..
  4. Bila cik abg pun asyik membebel pasal pakaian dan penampilan saya. Dia kata selekhnya..."macam mana org nk hormat awak macam ni. Macam org tak mandi. Awak niiii!!!"

Aisshhh...okay. Part last tu memang serius malu gile. Macam org tak mandi? Heh!!! Oleh itu  every month saya beli selai dua baju baru. Nak ubah sikit2 lah penampilan saya supaya:

  1. Klien yakin dengan saya da saya pun tak rasa terlalu rendah diri atau kekok nak bercakap dgn klien.
  2. Supaya ibu saya tahu Saya Boleh! Saya dah besar lah ibu. Oo Yeeaaahhhh!!!!!
  3. Supaya tak ada org ckp minah rempit lagi. I'm the attitude girl ok! hihihi...
  4. Supaya.............................................bf bertambah sayang? hehehe (gatal!)

Ape2 pun sekarang saya dah makin in love pulak dgn fesyen dan buat masa ni baju2 saya beli dari Juz Be Pink sebab kain dia selesa di pakai, pilihan pun banyak, harga tak mahal dan ada pilihan size utk org yg kurus kering mcm saya ni. Hehehe... Lagipun shopping online lebih mudah utk saya sebab jadual kerja tak tentu dan office pun nun jauh di Seri Kembangan. Cuti2 nak gi shopping complex memang malas sangat sebab bukan selalu dapat memalaskan diri di rumah. 

Tapi sekarang saya terpaksa cuti shopping selama 3 bulan sebab nak cover duit yg habis akibat masalah pindah rumah. Kat entry lepas saya ada cerita sikit pasal pindah rumah tu. Klik sini.

Nana says.... Bab make up je masih tak suka. Saya suka pakai compact powder dan lips stick je.

Thursday, 7 July 2011

Kisah Kawan Yang Terlanjur

Saye tak tahu nak kasi tajuk ape utk entry kali ni. So bedal aje tajuknya. Ianya mengenai seorang kawan saye yang terlanjur+mengandung+kawin ketika kandungan berusia 7 bulan = sekarang anaknya dah berusia 2 tahun pun.

Nasib kawan saya ni kira agak baik sebab si lelaki nak bertanggungjawab dan ajak dia kawin. Dia nak gugurkan, tapi si lelaki tu pilih utk bernikah. Saya yg call mak dia mintak datang KL utk uruskan majlis nikah tu. Semasa hari dia nikah, ramai yg datang. Saudara mara sebelah dia ada lah dalam 10 orang. Yang sebelah lelaki memang ramai. Penuh 1 rumah. Kalau org lain, tok sah harap la nak merasa mcm tu. Confirm tak de sape nak datang mase majlis nikah. 4,5 org aje lah yang kat masjid jawabnya. Tapi kebanyakan kes, mesti akan gugurkan sebab si lelaki tak nak bertanggungjawab.

Tapi kalau dah name pun terlanjur dan termengandung, dah tentu kedua2nya belum bersedia untuk ada anak dan belum cukup ilmu pengetahuan tentang tanggungjawab sebagai ibu bapa dan cara membesarkan anak. Senang kata, kewangan belum kukuh dan belum bersedia jadi ibu bapa.

Akibat tak cukup duit:
Lepas nikah tu kawan saya dan suami dia duduk serumah dgn adik iparnya yg juga sudah berkahwin dan isterinya yang juga sedang mengandung 8 bulan masa tu. Mula2 lepas nikah tu memang tak ada masalah. Tapi bila dah bersalin dia dgn birasnya tiba2 tak serasi pulak. Asyik bermasam muka. Nak pindah rumah, suami pulak tak cukup duit. Akhirnya menumpang rumah org lain. 
Rumah yg ditumpang tu pulak dah ada 2 family duduk dalam rumah tu. Rumahnye kecik aje. Flat dua bilik. Bayangkan 3 family duduk dalam rumah tu, memang padat. Bila dah padat mula lah masing2 ada yg serba tak kena sebab dah tak selesa. Akhirnya pindah jugak ke rumah lain. Menyewa sendiri. 

Anak makin membesar, duit gaji suaminya pulak ngam2 je bayar sewa dan belanja bulanan yg lain. Kawan saya nak keje, tapi tak de yang boleh tlng jagakan anaknya. Nak hantar ke taska pun tak ada duit. Sekarang dua2 tertekan, maka si isteri asyik berleter dan si suami asyik tak balik. 

Akibat tak bersedia timang anak:
Sejak lepas kawin dia dan mak nya dah tak berhubung lansung. Ayahnya aje yg sms/call sekali-sekala. Berjumpa memang tak ade. Oleh kerana dia masih muda dan belum ada ilmu rumahtangga, maka dia didik anak ikut suka dia. Nak harapkan mak mertua pun susah atas sebab2 tertentu. Tak ada yang tegur dia kalau dia salah. Tak ada yang bagi nasihat atau tunjuk ajar. Akhirnya, orang lain beli paling banyak pun 2 je botol susu utk 1 bayi, dia beli sampai 5 botol. Orang lain pegi jalan2 bawak barang anak 1 bag galas je, dia bawak sampai 3 bag. Pening kepala saya kalau keluar berjalan dengan dia. 

Lagi memeningkan bila org dodoikan anak tidur dgn selawat dia dodoikan anak dgn lagu R&B. Orang lain angan2 nak pegi masjid sama2 dgn anak bila dah besar, dia angan2 nak pegi club dgn anak sama2 bila anak dah besar. Bila saya tegur, dia tak nak dengar. Al-maklum saya ni belum kawin dan belum ada anak lagi.

Ditambah lagi hidupnya dia dikelilingi orang2 muda yang berfikiran 'modern kononnya', maka makin menjadi2lah dia pun nak mendidik anak dia supaya jadi MODERN. Susah kalau dah semuanya nak dimodernkan. Boleh jadi sesat budak tu nanti.

Cerita saya ni sekadar utk renungan bersama. Kalau ada jiran2 atau saudara-mara yang terrr..terrr..terrr.. tu jangan lah dipinggirkan terus. Jenguk2 lah keadaan mereka macam mana. Lebih2 lagi si anak yang tak berdosa tu. Jenguk2 lah samada dia didik dgn baik atau tidak. Tegur2 lah kalau mak ayahnya tu mendidik cara yg salah. Lembutkan lah bicara dan tutur kata tu menegur dan menasihati mereka. Itu lebih baik daripada asyik nak mengata.

Nana says.... sekarang pukul 3.02am dan saya baru je terima sms dari kawan saya tu. Katanya suaminya tak balik2 lagi dan anaknya demam kuat. Apalah yang mampu saya buat. Saya pun tak ada kenderaan nak ke sana. Poket pun tgh kering-kontang. aaaiiissshhhh....

Wednesday, 6 July 2011

Tersedak Baca Entry yg Cool Ni. Meh lah Baca Sekali. Hihihi...

Mase zaman sekolah2 dulu saya pun ada sikit macam budak A tu. Tapi tak de la sampai terfikir pulak benda tu macam menderhaka masa tu. Yang pasti perbuatan tu macam cool gila mase tu. Sekarang dah tak pakai dah lah. Rasa agak segan kalau org lain dengar. Especially kalau cik abg sayang dengar..hikhikhik... (gatal!)

Bila dah besar panjang nih, dan dah makin rajin muhasabah diri, hasilnya dah pandai beradab sikit lah nak di bandingkan dulu.


Nana says.... Entry kt atas ni agak cool untuk dibaca. Cubalah baca...

Tuesday, 5 July 2011

Bila Boss Dah Pandai Edit Gambar

Bulan Julai ni jadual kerja agak padat dengan. Tiap2 mggu ada 2,3 wedding. Al-maklum bulan depan dah mula puasa, lepas tu dah ramai sibuk raya. So banyaklah pasangan yang kawin bulan ni. Tapi saye bukan nak story pasal orang kawin. Saya nak story pasal Mr.Boss...

Beberapa bulan yang lepas boss beli sebijik DSLR Cam. Bukan untuk bisnes sangat, tapi lebih untuk suka2 je. Saja nak belajar photo katenye. Memang ghairah lah dia ke mana2 pun dengan DSLR dia. Semalam, dia transfer semua gambar2 yang dia shoot. 

Awalnya dia kata dia nak transfer je lepas tu nak suruh saya edit sikit sebelum masuk kat FB. Tapi dah terlampau excited agaknya, dia suruh saya edit tapi bila saya nak edit dia tak bagi saya pegang mouse. Seboleh2nya dia nak bukak sendiri software tu walaupun dia asyik salah klik. Bila dah bukak dia suruh saya ajar macam mana nak edit. Katenye nak blaja sikit2 je. 

At last sampai pukul 3 pagi dia melekat dpen PC dok edit gambar. Dan yang paling klakar, habis je edit satu gambar dia jerit seronok dapat edit gambar cantik. Ade lah dalam 25 keping gambar dia edit malam semalam. Dan banyangkan setiap habis sekeping, dia akan jerit.. "Woooowww!!! Gambar jadi cantik lah!! Pandai lah saya buat.. tengok lah ni! tengok lah..." dan lepas tu dia pun mula berangan... "mesti ramai yang suka gambar ni. Mesti Kugan (client) puji tengok gambar wife dia cantik." dan lepas up load gambar kat FB tiba2 ada 1 professional photographer 'like' gambar2 tu dan dia jerit lagi.. "Fuyyyoooo!!! Otai photo like photo saye lah. mesti dia  suka gambar ni." Akhirnya saya pun cakap kat boss, "Bosss ooohhh bosss... tingginya imaginasi booosss!!!" Dia gelak aje. 

Oleh kerana saya dah tak larat layan boss saya jerit, jadi saya beralih kerusi ke meja belakang, layan cite juvana kat lap top dgn office mate saya.

Nana saya.... Aissshhh.... Boss...boss... perangai comel aje macam orangnye. Hahahaha.....


Antara gambar yang boss edit:








Thursday, 30 June 2011

Baru saya perasan........ Hihihihi...

Bila di geledah balik semua entry dalam blog ni, baru saya perasan yang semua entry saya macam skema gila ala2 budak tulis karangan kat sekolah. Kihkihkihkih.... Aissshhh!!! Tak tau lah macam mana nak ubah.  Bedallll aja lah!!!! ;P

Ayahnya Seorang Penagih; mampukah kita setabah dia?

Kalau ayah anda seorang penagih dadah, adakah anda akan menghormati dia lagi? Kalau ayah anda selalu pukul ibu anda, adakah anada kan mengambil tahu hal ayah anda lagi? Kalau ayah anda selalu gagal menjalankan tugasnya sebagai ayah, adakah anda mahu menjaganya saat dia sedang sakit? Pasti marah dan benci yang akan meluap2 dalam hati kan...?

Kisah Benar Seorang Sahabat:

Saya ada seorang kawan yang saya kenal sejak berusia 11 tahun. Dia berasal dari keluarga yang sangat daif. Hidupnya keluarganya banyak menumpang dan mengharapkan ihsan saudara-mara. Dari umur 11 tahun dia diambil dari kampung halamannya dan dijaga arwah pak ciknya. Yang menyedihkan, mak ciknya yg bekerja sebagai guru sekolah menengah ambil kesempatan pula. Dia disuruh menjaga adik sepupunya yang masih kecil2 lagi. Saya masih ingat lagi ada suatu hari kasut sekolahnya sudah tak boleh pakai. Dia tengok kasut sekolah saya dan dia tanya berapa harganya sebab cantik. Saya kata RM30. Dia kata mahal. Katanya mak ciknya hanya bagi RM 17 untuk dia beli kasut baru. Dan dia tak tahu kat mana nak beli kasut dengan harga RM 17. Saya kata mak cik dia kedekut. Tapi dia kata dia sedar dia hidup menumpang dan dia bersyukur Pak cik dan Mak cik nya sudi sekolahkan dia. 

Macam2 rintangan dia sepanjang tinggal di rumah pak ciknya itu. Nak buat kerja sekolah di rumah pun susah. Ada aje kerja yang mak ciknya suruh buat dari buat susu anak, mandikan, suapkan makan, kemas rumah dan macam2 lagi. Jadi saya selalu temankan dia siapkan kerja sekolah kat sekolah. Dah habis baru balik. 

Bila umur dia 15 tahun, seluruh keluarganya ikut berpindah ke KL. Mak ciknya dapat kuarters guru. Jadi rumah lama disewakan kepada keluarganya. Ingatkan berubah lah nasib dia bila dah duduk dengan keluarga sendiri, sama juga nampaknya. Ayahnya rupa2nya seorang penagih dadah. Emaknya yang bersusah payah menyara keluarga. Memang makan penumbuk aje emaknya. Banyak kali nak bercerai, tapi tak jadi. Kawan saya ni makin benci dengan ayahnya. Akhirnya ibu bapanya bercerai. Tapi masih aje ayahnya datang minta duit dari ibu nya. 

Suatu hari ayahnya ditangkap kerana positif dadah dan dijatuhkan hukuman penjara 6 bulan. Dia sangat marah bila dapat tahu ibunya selalu menjenguk ayahnya di penjara dan ibunya telah menggadaikan sebidang tanah dikampung untuk membebaskan ayahnya. Banyak kali dia di pujuk supaya pergi menjenguk ayahnya, tapi dia tak nak. Sampai lah suatu hari dia tergerak hati nak berjumpa kauselor di sekolah. Tak tahu lah apa yang kaunselor dah nasihatkan dia, akhirnya dia pergi jugak jenguk ayahnya.

Saya tanya kenapa dia jenguk ayah dia. Katanya... kalau ayahnya gagal menjalankan tugas sebagai ayah, itu biar tuhan yang balas. Tapi dia sebagai anak, tanggungjawabnya sebagai anak tak akan putus selagi dia masih hidup dan dia tida ada hak untuk menghukum ayahnya. 

Sejak dari itu, dia sentiasa menjaga kebajikan ayahnya walaupun tidak sepenuhnya bagi mengelakkan ayahnya mengambil kesempatan di atas keperihatinan dia kerana dia masih ada adik2 yang perlu ditanggung. Adik-beradiknya 6 orang. Ibunya ketika itu bekerja sebagai pengawal keselamatan. Dengan sikap ayahnya yang tak putus2 datang mintak duit dari ibunya. Memang tak cukup gaji ibunya nak sara semuanya. Jadi dia bekerja part-time untuk membantu menyara adik2nya. 

Ayahnya sering sakit2 sejak keluar dari penjara gara2 masih tak berhenti menagih dadah. Setiap kali dia dapat berita ayahnya sakit, dia akan cuba sediakan makan minum ayahnya. Atau sekurang2nya dia akan melawat ayahnya di hospital. Selepas dia habis sekolah, ayahnya berpindah semula duduk di kampung dan dijaga mak ciknya dikampung kerana tahap kesihatan ayahnya sudah tidak mengizinkan ayahnya bekerja lagi. Jantung dan buah pinggangnya rosak teruk. Maka dalam setahun adalah 3,4 kali dia balik kampungnya di Kelantan selama seminggu untuk menjenguk ayahnya. Sehinggalah ayahnya menghembuskan nafas terakhir 3 tahun yang lalu. Dia call saya mengangis tak dapat bersama ayahnya ketika nafas terakhir. Beberapa minggu sebelum tu ada jugak dia sekeluarga balik menjenguk ayahnya di kampung selama dua minggu. 

Saya kira kawan saya ni seorang yang tabah. Kebanyakkan anak2 bila ada masalah sikit dengan ibu atau ayah, terus nak membentak2. Lupa terus segala jasa ibu bapa kita. Belum lagi kena abai macam kawan saya ni, lagi teruk. Tauladan untuk kita semua. Semoga lepas ni kita tak cepat membenci ibu bapa kita dan yang penting tak mengabaikan tanggungjawab kita terhadap mereka. 

Sekarang kawan saya terpaksa berdepan dengan kerenah ibunya pulak yang dah tahu gaji masing2 kecik tapi tetap nak macam2 benda. Dia jugak lah yang terpaksa menanggung semuanya sampai tak cukup gaji. Nasib baik dapat suami penyabar. semoga dia terus tabah, dan semoga Allah s.w.t kurniaan hidupnya dengan ketenangan dan kebahagiaan.

Nana says.... Setiap kali saya ada masalah dengan ibu bapa saya, saya selalu teringat kisah kawan saya ni. Kalau dia yang dilanda masalah besar masih boleh mentaati ibu bapanya, apalah setakat masalah kecik saya tu sedangkan makan minum dan keperluan asas saya masih terjaga dan saya tak perlu bekerja masa sekolah dulu untuk menyara keluarga saya. Saya patut lebih bersyukur.

Tuesday, 28 June 2011

Membantu kanak-kanak yang sangat lembap & pemalas buat home work!

Pernah tak berhadapan dengan kanak-kanak yang sangat serba-serbi lembab? Atau mungkin ada yang mempunyai anak yang lembab? Maksud saya lembab dalam pelajaran, lembab pergerakan dan lembab macam2 lagi lah. Kalau berjalan tu slow aje. Bila buat home work, nak tulis/salin sebaris ayat yang pendek pun sampai 10 minit. Mesti bengang je bila berdepan dengan kanak-kanak yang macam ni. Kadang2 tu mesti sampai ke tahap malas nak hadap dia buat kerja sekolah. Siap atau tak...lantak dia lah kena marah dengan cikgu dia. 

Nak cerita sikit, adik saya yang bongsu, umur 7 tahun, macam tu lah perangainya. Kalau bab main, bukan main lincah. Kalau suruh makan, sesuap nasi 5 minit dia kunyah. Kalau buat home work, satu perkataan sampai 5 minit. satu soalan matematik mau 30 minit baru tulis jawapan. Kalau tak di tengok kerja sekolah dia, alamatnya tak siap atau dia pakai tulis je jawapan. Kadang2 soalan yang senang macam 2+2 pun dia malas nak kira, jadi dia tulis je ape2 nombor. Dan dia memang sangat lembab dalam pelajaran. Benda yang sama, di ajar berulang kali pun masih dia tak tau buat. Bila dah tahu buat, cepat pula dia lupa. Haisshh...kadang2 semua orang kat rumah naik angin dengan perangai dia.

Tapi hari ahad yang lepas saya tengok dia tak lekang pulak pegang buku matematik dia. Rupa2nya cikgu dia suruh habiskan satu buku latihan tu dalam masa seminggu. Oleh kerana adik saya ni memang pemalas, dah hari Sabtu baru nak mula buat. Itu pun banyak menung dan baring. Buku tu ada 124 muka. Masa tu tak silap saya ada lagi lebih kurang 30 muka dia belum buat. 

Oleh kerana saya kesian tengok dia, saya pun duduk lah sebelah dia tengokkan kerja sekolah dia. Terkejut saya tengok semua jawapan dia hentam saja. Yang kena warna ikut warna2 tertentu pulak dia hitamkan aja semua guna pensel. Saya pun suruh dia padam balik (yang mana saya nampak je lah. yang belakang2 saya tak cek sebab masa tu pun ada lagi lebih 20 muka dia belum buat) Adik saya ni sensitif orangnya. Kalau tinggi suara sikit nanti mula nangis. Contohnya kalau cakap "cepat tulis! jangan menung2!" alamatnya mula lah nangis dan tak siap lah kerja sekolah. 

Saya pun cakap lah lemah lembut dengan dia. "Adik.....ada pensil warna tak....?" Dia jawab "Ada." Saya kata..."kalau ada pegi ambik." (dengan sangat lembah lembut dan muka senyum walau dalam hati menyirap tengok hasil kerja dia). Kemudian saya ajarkan dia macam mana nak jawab soalan tu dan saya tolong jawabkan satu sebagai contoh untuk dia ikut buat. Dia pun ikut. Tapi lepas satu soalan, dia berhenti dan menung tengok abang dia main. Sekali lagi saya ajar dia buat soalan seterusnya, dan kemudian dia menung lagi. Aissshhhh...dalam hati saya memang berapi je mase tu. Tapi tak boleh marah. Nanti lansung tak siap. 

Kemudian saya ajar lagi dan bila dia siap buat satu soalan, saya cakap pada dia..."ha...betul pun. kan boleh buat tu. macam tu la bagus." dan saya ajar lagi. Bila siap lagi satu saya cakap pula..."ha...pandai pun." Saya tengok dia  tak menung dah walaupun dia megira sangat lembap dan saya terpaksa ajar dia macam mana nak tulis bentuk lazim matematik berulang2 kali. 

Maka saya teruskan dengan puji2an bila dia siap buat setiap satu soalan. Saya pelbagaikan juga teknik mengira. Guna jari, guna otak, guna palang2 kat kertas. Wah, ternyata memang berkesan! Dari pukul 4.30 ptg sampai 7 malam dia berjaya siapkan lebih 15 muka surat dengan jawapan yang betul. Itu lebih baik daripada 1 muka surat 1 jam dengan jawapan yang salah semua. 

Baru saya tahu rupa2nya dia perlukan sokongan yang berterusan supaya dia tak malas buat kerja dan perlukan intonasi suara yang lembut dan teknik mencari jawapan yang pelbagai supaya dia tidak bosan. Tapi saya tak ada lah menghadap dia sepanjang masa tu. Sambil2 tu saya buat kerja rumah dan makan. Kalau di hadap aje takut nanti dia malas fikir sendiri pulak. Sekali-sekala saya datang cek dan setiap jawapan yang betul saya puji lagi. Saya tengok dia makin seronok bila dipuji. 

Nana says.... Oleh itu kepada sesiapa yang ada anak2 atau adik2 yang lembab dan malas macam ni, mungkin sedikit pujian dan kata2 yang lembut boleh membantu walaupun tak 100%. Saya yakin kalau berturusan diberi sokongan dan pujian, pasti dia akan lebih bersemangat dan tak malas lagi. Terus-terang saya katakan, memang kena banyak bersabar dan yang pastinya nak mengubah sikap kanak2 memakan masa lebih dari sehari. Mungkin seminggu, mungkin juga sebulan. Yang penting ialah usaha kita yang berterusan. Lebih baik ubah sikap mereka sekarang daripada tunggu dah besar baru nak ubah. Lagi liat dan lagi sakit hati jadinya. 

Bila kita di atas, masih ingatkah kepada yang di bawah? (Senarai rumah anak2 yatim)

Bila kita berada di bawah, bila kita dalam keadaan susah, kita akan kata... "kalau suatu hari nanti aku ada duit, aku akan dermakan sebanyak yang mampu. Aku takkan lokek nak membantu orang lain yang hidup susah. Orang miskin, anak yatim semua aku nak tolong sebab harta yang tuhan bagi bukan untuk aku kaya sorang2."

Tapi bila kita dah ada duit, masih ingatkah kita dengan semua tu? Atau kita akan lebih berfikir tentang rumah besar dan kereta mewah? Lebih mementingkan rancangan melancong keluar negara? Lebih banyak menghabiskan duit untuk memberi kemewahan sebanyak mungkin kepada ahli keluarga? Sedangkan bersederhana itu lebih baik? Sedangkan ramai lagi yang sedang hidup dalam serba kekurangan.

Saya jumpa satu note ini di facebook. Saya kira ini satu usaha yang mulia bagi mengigatkan orang lain supaya tidak lupa kepada golongan2 yang masih memerlukan bantuan dari sudut kewangan dan keperluan harian. Dalam masa yang sama menggalakkan lagi orang ramai untuk menderma. Seorang wanita telah menyenaraikan nama2 rumah anak yatim untuk kemudahan orang ramai menghulurkan bantuan. Page wanita itu private. So tak dapatlah saya nak kasi link dia kat sini sebab kalau ada link pun tetap tak boleh baca. Saya dapat pun sebab wanita itu kawan kepada kawan saya. Tapi saya dah copy paste nama2 rumah anak yatim yang disenaraikan itu siap dengan contact detail di bawah nanti.

Kata wanita itu kalau nak derma barang keperluan selok2nya call dulu dan tanya apa yang mereka perlukan lagi untuk mengelakkan terlalu banyak derma kerperluan yang sama sampai tak cukup tempat nak simpan, sedangkan masih banyak keperluan lain yang tak terbela.  

Saya copy paste dalam entry saya kali ni bukan untuk share kepada orang lain sahaja, tapi saya berharap dengan adanya entry ini di sini ia mampu menjadi reminder kepada saya suatu hari nanti apabila saya dilimpahi kemewahan.

Nana says.... Semoga kita semua dijauhkan dari sifat kedekut, berkira dan tamak.

Di bawah adalah senarai nama rumah anak yatim yang terdapat dalam post wanita tersebut:

Sunday, 26 June 2011

Meh Baca kiSah saya Masa kat sekolah dulu. Kelas Pandai dan kurang Pandai

Pagi ni rasa sangat rajin dan lapang dada nak blogging walaupun masalah yang melanda hari ni memang BESAR PUNYA...gara2 mulut sendiri yang macam !@#$%^&*. Bila dah rajin, blog semua orang pun nak diredah dan terasa pulak nak share sikit cite pasal zaman sekolah. 

Seingat saya lah, dari sekolah rendah sampai sekolah menengah, tak pernah jadi pelajar yang baik. Belajar pun kadang2 rajin, kadang2 malas. Kalau tahun ni dapat good result, tahun lagi satu mesti dapat result teruk. dan berganti2 lah setiap tahun macam tu. Kira bila dah dapat result teruk tu masuk kelas bodoh sikit lah. Pastu baru ade semangat nak blaja balik elok2 sebab dalam kelas tu tak ramai yang pandai. Bangga sikit lah dapat jadi antara yang terpandai dalam kelas. Hahaha...boleh gitu?!!! The next year dapat masuk kelas budak2 pandai balik, tapi tak berjaya nak menyesuaikan diri pulak dengan budak2 pandai. Maka jadi lah malas belajar balik dan masuk kelas belakang lagi. Cikgu2 pun jadi tak tau nak puji ke tak. Setiap tahun bersilih ganti masuk kelas pandai dengan kurang pnadai.

Bab buat kerja sekolah memang liat gila. Memang cikgu2 yang ngajar kelas pandai meluat gila sampai kena sepak sebab tak buat kerja sekolah. Tapi bila masuk kelas tak pandai rasa macam best je nak buat home work. Sebab buat ramai2 dengan kawan2 dalam kelas. Bincang kerja sekolah sama2. Bila tak tahu jawapan, sama2 cari jawapan. Bila cikgu nak collect home work, sama2 gelabah sebab ada soalan yang tak siap lagi. Beza betul dengan dok dalam kelas pandai. Kerja sekolah buat sendiri2. Tak tahu, jangan buang masa tanya kawan. Confirm jawapan dia "saya tak tahu. jawapan saya salah. awak tanya lah orang lain." Pastu bila ada yang tak siap home work, cikgu sebut nama dan satu kelas pandang dengan mimik muka yang......rasa macam nak sepak sorang2. Dalam hati, "pehal pandang2. Dah lah kedekut ilmu!"

Kalau kat kelas pandai, siapa yang selalu kena marah dengan cikgu confirm tak ada sape nak kawan dengan org tu dalam kelas. Saye pulak selalu datang lambat dan selalu tak siap kerja sekolah. Bila dalam kelas pulak memang senyap tak berbunyi....zzzZZZZzzz... memang tak de lah yang nak bercakap. Ingat lagi la dulu mase masuk kelas pandai, banyak kali jugak cuba nak jadi student yang baik dan cuba nak bergaul mesra dengan class mate. hmmm.... memang tak jadi ape pun. Macam bercakap dengan tunggul kayu je. Asyik di pinggirkan je. Tunggu lah bila ada cikgu puji sikit baru ramai datang kerumun. Baru ada yang nak senyum dengan kite ni. Baru ada yang nak ajak rehat sama2.

Beza bila kat kelas kurang pandai. Bab belajar dengan bab berkawan adalah dua perkara berbeza. Belajar teruk macam mane pun, kena marah dengan cikgu pun kawan2 tak akan pinggirkan. Tetap time rehat boleh rehat sama2. Tetap boleh borak2 dalam kelas. Kalau ada kawan2 tak siap kerja sekolah, siap kasi semangat suruh siapkan cepat sebelum cikgu sampai. Kalau ada soalan tak faham, memang ramai lah datang berkumpul tolong ajarkan. Ingat lagi mase darjah enam siap lumba satu kelas siapa cepat siapkan 100 soalan penjodoh bilangan. Best gile... 

Dari sekolah rendah sampai sekolah menengah macam tu. Sama je situasinye. Budak yang pandai2 memang tak nak kawan dengan saye punya. Saye kawan dengan budak kelas belakang2 je. Tapi result PMR tetap cun. Stay back kat sekolah dengan kawan2 sampai petang kot tiap2 hari. Study sambil main lari2 dalam kawasan sekolah. kadang2 ikut kawan2 yang gedik nak cari bf gi Perpustakaan Negara (PN). Diorang saje nak naik bus je sebenarnya sebab nak ngorat budak sekolah lelaki. Saye tak join ngorat lah sebab saye tak reti kawan dengan budak lelaki masa tu. Tapi bila sampai kat PN memang best lepak buat home work kat sana. Serious kawan2 saye memang yang terbaek masa tu. Ingat lagi nama diorang Asma' dan Mardiani. Ini lah kawan2 yang kurang pandai tapi tak pernah putus asa study siap paksa kawan2 study sekali. Risau nanti result member tak cun. At the end, result saye tetap labih cun. hehehe...

Nana Says...
Tapi suatu hari nanti kalau saye ade anak, saye harap anak saye tak macam saye. Saya harap anak saye lebih bersemangat dan berdisiplin. Saye harap anak2 saye masuk kelas pandai tapi tak sombong, peramah, bijak menyesuaikan diri dan bijak memilih kawan yang bukan sahaja bersama2 semasa mereka di atas, tapi turut menyokong saat dia di bawah. Saya harap anak saya bukan rebellious macam saya. Dan saya harap anak saya tidak membuat dirinya dipandang rendah oleh orang lain. Kerana hakikatnya, pelajar dari kelas pandai lebih mudah diterima oleh mana2 kelompok manusia sekali pun. Tak kira samada mereka sombong atau ramah, baik atau jahat, mereka tetap lebih mudah diterima. Tak macam saya yang kurang pandai beramah mesra + kurang pandai belajar + kurang disilpin diri = No CLASS!!! Baik hati macam mana pun, orang tak heran. 

Kerana mulut yang macam puaka....

Kate orang kerana mulut badan binasa. Kate orang sebelum bercakap, fikir dulu. Kat orang kalau berkata2 tu biar bertapis kata2nya.

Tapi kalau tengah marah, jantung dup dap dup dap lajunya. Tengah emosi, fikiran tak menentu jadinya. Masa tu nak berfikir sebelum bercakap pun dah tak tentu arah fikirannya. Bila dah fikiran tak tentu arah, perkataan yang timbul dalam kepala pun bersepah2. Nak ditapis...alahai....

Hari ini tak tau lah binasa tak binasa badan ni nanti. Akibat mulut yang memang agak macam puaka lately ni. Sampai tersembul keluar perkara yang tak sepatutnya. Sampai menyimpang tutur kata. Sepanjang hidup ni, inilah rasanya kali pertama terkeluar dari mulut ni perkara2 yang membabitkan isu keluarga. Walaupun dalam hati ni tak ada niat lansung nak menghina keluarga orang. Walaupun dalam hati ni tak pernah ada rasa benci sikit pun dengan mereka. Walaupun dalam diri ini tahu mereka bukan begitu. Bak kate orang putih "I didn't mean it". Tapi yang tahu hanya diri sendiri. Yang faham hanya diri sendiri. Kepada yang mendengar dah tentu terasa hati. Samada kita benar2 memaksudkannya atau tidak, kepada yang empunya diri pasti takkan peduli untuk mengerti. 

Fuuuhhhh!!!!! Bila diingat2 balik, perkataan yang keluar dari mulut ni tadi memang sangat panasssss... Kalau tuan empunya diri tak boleh nak memaafkan, memang faham sangat2 lah. Sedangkan diri sendiri pun rasa macam tak dapat nak maafkan mulut ni. 

Itu lah kate orang tak elok marah2. Kate orang jangan diikutkan sangat hati dan emosi. Eh, macam mane ni belajar kaunseling tapi tak pandai nak mengimbangi emosi sendiri dan tak bijak merasionalkan diri! 

Nana says.... sendiri buat sendiri tanggung. Padan muka kau Nana!

Tuesday, 21 June 2011

SAYUR LABU: Menjadi Isteri yang Memuliakan Suami

Sekadar nak share entry oleh Kak Idah dari blog Sayur Labu. Saya suka entry ini.

SAYUR LABU: Menjadi Isteri yang Memuliakan Suami: "Apabila seseorang wanita itu berkahwin, pastilah dia amat mengharapkan kebahagian dan kasih sayang yang berkekalan daripada suaminya. Jika..."

Bila 'minah blur' baru nak Sedar Diri....

Pernah tak anda merasakan diri anda sangat2 serba kekurangan? Pernah tak anda rasa diri anda seorang yang sangat lembap dan kurang ilmu pengetahuan + tak tahu buat kerja? tapi dalam masa yang sama ramai yang memandang anda sebagai seorang yang sangat berkebolehan dalam apa sahaja situasi dan keadaan?

Itu lah yang berlaku kepada sesetengah manusia dalam dunia ini. Pasti ramai yang akan berkata.."kalau dah org semua kata dia berkebolehan, dah tentu dia memang boleh buat mcm2 tapi dia je yg tak yakin dgn diri."

Hakikat hidup ini... ada yang berpakaian kemas, nampak macam org kaya, tapi sebenarnya berasal dari keluarga miskin sahaja. Ada yang muka nampak nerdy, cermin mata tebal bukan main, agak2 ni mesti pandai dan baik2 aje budaknya. Tapi tak sangka rupa-rupanya kaki ganja. (mcm keluar topik je nih?)

Sebenarnya, saya merasakan diri saya sangat lembap dan tak tahu buat kerja. Menyedihkan bila dah kerja baru perasan kelemahan begitu ada dalam diri ini. Patut lah org panggil 'Minah Blur'. Tak kira lah dengan siapa pun kita bekerja, bukan mudah nak berdepan dengan kelemahan diri sendiri. Sebaik2 manusia kat tempat kerja pun belum tentu ada yang boleh membantu memperbaiki kelemahan tersebut. Belum tentu ada yang rajin nak ajar macam mana nak jadi pekerja yang berkaliber. Paling2 pun yang akan kita jumpa ialah rakan sekerja yang akan hanya mampu bersimpati sebab diorang pun tak tahu mcm mana nak tolong.

Nak minta bantuan kawan2 lain, hmmmm..... semuanya anggap saya bijak. So jawapannya..."mungkin ko tak sesuai kerja kat situ. Try la kerja lain." Masalahnya bukan situasi kerja yang menjadi penghalang. Kalau dah kerja paling simple pun kita boleh tak terfikir macam mana nak buat, nak kena ada org tunjuk baru lah.... "oooooo....mcm tu rupenye!!!!" Ada masanya nak kena ada orang explain banyak2 kali baru faham dan baru lah.... "oooo senang je". Tension tak korang kalau terpaksa berdepan dengan org yang macam ni. Dah banyak kali explain baru nak faham sedangkan ianya adalah benda yang sangat mudah. 

Kata orang kalau tak tahu, bertanya lah. Tapi macam mana pula kalau diri sendiri pun tak tahu apa lagi perkara yang perlu di ambil tahu dan tak tahu apa nak tanya? Adakah org2 seperti ini patut diklasifikasikan sebagai 'sangat bodoh'? 

Tidak ada orang lain yang mampu membangunkan dan memajukan diri kita. Hanya kita sahaja yang mampu melakukannya.

Nana says.... "I'm trying to get a life!" 

Tuesday, 7 June 2011

Tahniah kepada Inai Selatan Bridal! Pelamin sulung ISB berjaya berdiri dengan indahnya.

Tahniah buat Inai Selatan Bridal yang telah berjaya menyelesaikan assignment pertama mereka sejak ditubuhkan beberapa bulan yang lalu. Pemiliknya, seorang remaja perempuan bernama Kathy Saiman yang baru berusia 24 tahun. Dengan hanya berbekalkan ilmu grafik dan minat terhadap andaman, akhirnya pada awal tahun ini dia bertekad menubuhkan perniagaan butik pengantinnya sendiri. Bukan mudah bagi seorang anak muda yang tidak mempunyai pengalaman lansung dalam bidang perkahwinan ini untuk mendapatkan kepercayaan daripada pelanggan. 

Kathy Saiman berusaha menarik perhatian pelanggan dan berusaha mendapatkan kepercayaan daripada pelanggan hanya dengan berbekalkan profile andaman yang dimilikinya. Kathy Saiman mula menjalankan bisnens andamannya pada akhir tahun 2010. Setelah mula buat andaman, mungkin ramai pulak yang bertanya tentang baju dan pelamin. Agaknya itu yang mendorong dia menubuhkan perniagaan butik pengantin pula. Maka tahun ini muncul pula jenama Inai Selatan Bridal

Mendapatkan pelanggan untuk andaman memang mudah. Tapi bila dah masuk bab pelamin dan baju bukan mudah nak dapatkan kepercayaan pelanggan. Tak ramai orang yang berani ambil risiko menyerahkan kerja2 pelamin dan tempahan baju kepada orang yang tidak pernah ada pengalaman melakukan kerja2 tersebut.  Saya pengikut setia Fan Page Kathy Saiman di FB kerana saya minat dengan sentuhan make-up nya yg kena dengan cita rasa saya (Walaupun page tu tak banyak fan lagi).  Saya pernah di make-up oleh Kathy Saiman. Bila saya dapat tahu bahawa Inai Selatan akan menyediakan perkhidmatan pelamin juga, terus-terang saya katakan saya membayangkan pelaminnya ala kadar sahaja.  Pelamin 'asal siap'. Sebab itu lah yang biasa kita lihat pada butik2 yg baru ditubuhkan. 

Tetapi Inai Selatan Bridal Telah menunjukkan mereka mampu melakukannya dengan baik sekali. Pelamin dan baju semuanya direka mengikut kehendak pelanggan. Dan pada tarikh 4 Jun 2011, akhirnye berdiri juga sebuah pelamin yang ringkas tetapi indah seperti yang dicita2kan si pengantin perempuan. Tahniah buat  Kathy Saiman, Inai Selatan Bridal dan tahniah juga buat pasangan Nisa dan Saiful. Sangat berharap suatu hari nanti ada di antara klien DINAWEDDING yang mengambil khidmat Inai Selatan Bridal. Dapatlah muka cik KATHY SAIMAN keluar dalam video kami nanti. hihihi...

Di bawah adalah antara gambar2 hasil sentuhan Inai Selatan Bridal. sikit je lah ye saye up kat sini. Selebihnya boleh ke Fan Page Kathy Saiman di Facebook.

4 Jun 2011| Persandingan Nisa dan Saiful






Sentuhan Make-up Kathy Saiman semasa majlis penikahan Nisa & Saiful | 1 Jun 2011



Monday, 6 June 2011

Ajar anak buat kerja rumah dengan DUIT???

Ingat lagi tak masa kecik2 dulu macam mana parents kita ajar kita buat kerja rumah? Macam mana kita diajar supaya bertanggungjawab menguruskan rumah? Adakah kita dibayar oleh ibu bapa jika kita melakukan semua kerja2 rumah? Pernahkah kita meminta bayaran setelah semua tugas di rumah diselesaikan? 

Kalau mengikut pengalaman saya sendiri, memang tiada bayaran dan tidak pernah minta bayaran. Cuma kalau ibu suruh pegi kedai, ibu akan upah ais krim pop 1 sebagai upah sebab berjalan di bawah panas terik. Tak pernah diupah dengan duit. Ibu dan nenek akan menjerit bising kalau malas buat kerja rumah. Lebih2 lagi nenek, sambil dia membebel sempat diselitkan dengan kata2 peringatan dan nasihat. "nanti dah besar nanti baru engko paham ape yang uwan cakap ni."...tu ayat biasa yang dia akan sebut sambil membebel+ajar cucunya buat kerja rumah dengan harapan cucu2nya ynag pemalas ni akan pentingkan kebersihan bila dah besar. 

Tapi berbeza dengan kanak2 sekarang. Kecik2 lagi dah pandai materialistik. Asyik nak duit je sampaikan ada yang akan mengmuk atau merajuk dengan ibu bapa jika tak dapat duit yang diminta. Tak kira kanak2 sekolah rendah atau seklah menengah, asyik fikir duit dan enjoy saje. Kalau suruh buat kerja rumah ada yang mintak upah sampai RM5. Sampaikan setiap kerja kat rumah mesti ada upah. Suruh tlng ambil kain baju yg dah kering pun mesti nak upah duit. Pendek kata kalau tak bagi duit maknenya satu kerja rumah pun anak takkan buat. Ada yang mencecah puluhan ringgit sebagai upah buat kerja rumah sehari. 

Anda rasa bagus ke cara macam tu? Saya kata...ada baik buruknya buat macam tu. Baiknya sebab anak2 belajar buat kerja rumah dengan cara macam tu. Buruknya, anak2 takkan ada kesedaran tentang kepentingan melakukan kerja2 rumah. Anak2 hanya tahu mereka buat kerja rumah kerana duit. Dengan cara ini juga, tanpa disedari anak2 telah diterapkan dengan sikap materialistik. Bayangkan kalau si ibu tengah sakit dan tak mampu nak buat kerja rumah, bagaimana agaknya keadaan di rumah nanti? Mampukah anak2 membantu ibu bapanya melakukan segala kerja rumah sepanjang si ibu sakit, manakala si ayah sibuk menguruskan si ibu serta kerja2 di pejabat? Saya pasti jawapannya adalah tidak. Malah anak2 yang sudah biasa di suap dengan duit biasanya tidak pernah kisah dengan setiap susah payah yang di lalui ibu bapanya. Yang mereka tahu hanya duit..duit..duit.. 


Saya menulis berdasarkan apa yang saya nampak situasi dalam beberapa buah keluarga yang saya kenal. 

Kepada yang dah kawin dan dah ada anak tu, kalau sudi share2 lah sikit cara yang anda gunakan untuk mendidik anak2 anda tentang tanggungjawab menguruskan rumah. Lebih2 lagi yang ada anak lelaki tu.


Thursday, 2 June 2011

Masalah oh Masalah.... "kan best kalau..."

Masalah memang tak pernah jemu untuk singgah dalam hidup ni. Kita je yang jemu berdepan dengan masalah. Dan setiap kali kita ditimpa masalah, kita akan kata...."kan best kalau...." Ayat biasa lah tu kan. Semua orang pun pernah cakap macam tu. Tapi hakikatnya, bila kita dah dapat perkara yang kita 'kalau' kan tu belum tentu hidup kita boleh bebas dari masalah. Contohnya, bila kita ditimpa masalah kewangan kita akan kata "kan best kalau aku ada banyak duit." Tapi bila dah banyak duit, kita akan ditimpa masalah orang datang berduyun2 pulak nak pinjam duit. Bila dah bagi pinjam, tak nak pulak bayar. Bila tak bagi pinjam, kata tak nak tolong pulak. Lagi memeningkan kepala bila yang suka pinjam banyak2 tapi tak nak bayar2 tu ialah adik beradik sendiri.

Lagi contoh... masa kita sekolah2 kita tak bebas nak buat apa2. Duit kene mintak mak ayah. Nak gi mana2 pun mak ayah kawal. Masalah betulllll. Jadi kita pun berfikir..."kan best kalau aku dah kerja dan dah dewasa. boleh buat ape je yang aku nak dan boleh beli ape je yang aku suka." Hakikatnya bila dah dewasa mula bising gaji tak cukup. Ada pulak yang gaji banyak, tapi boros. Ada pulak yang merungut pasal kerja tak best. Ada yang walaupun dah dewasa tapi mak ayah masih kawal pergerakkan. Maka muncul pulak 'kalau' yang lain. hmmm... "kan best kalau gaji aku 10k pastu maka ayah aku sporting gila." Bila dah gaji 10k, hutang pulak bertimbun. Bila mak ayah dah bagi kebebasan, sikit demi sedikit mula lupa diri dan terjebak dgn yg bukan2.

Contoh paling best ialah pasal kereta. Sebelum ada kereta ramai yg cakap..."kalau ada kereta senang nak ke mana2. Pukul berapa pn tak kisah. Ke mana pun ON je Kalau mak aku suruh pegi mana pun aku boleh bawak. Tak de lah aku susah payah nak naik bus/LRT." Tapi bila dah ada kereta, mak suruh pegi kedai atau pegi pasar...ini jawapannya..."ala, mak pegi dgn abg naik motor lagi senang.pasar tu susa nak parking la. Leceh." Bila ada yang mintak tolong hantarkan ke mana2, ini jawapannya..."tak nak lah gi situ. Ko naik lah bus. Situ jalan selalu jam. Sakit kaki aku je." Nampak gaya ada kereta ke, tak de kereta ke same je. Komplen memanjang. Minyak mahal, jalan jam lah, parking susah/mahal lah, tak tau jalan lah, eh...macam2 lagi lah.

Saya pula.....baru lepas ditimpa masalah tentang rumah sewa. Dulu sewa bilik kecik dan tak rapat dgn dua lagi house mate. So boring sikit lah. Pastu sibuk nak bilk besar dan nak sangat sewa dgn org2 yang dikenali supaya tak bosan sangat bila kat rumah. Padahal rumah yang bilik kecik tu house mate nya ok tak kacau orang dan dah aman pun dok rumah tu. Last2 baru 3 bulan pindah rumah yang biliknya lebih besar, org kat rumah tu pulak buat hal. Akhirnya pindah balik ke bilik kecik di rumah lama. Kene bayar deposit lagi. Padan muka sendiri. Sape suruh tak bersyukur dengan apa yang ada. hahaha...

Manusia memang tak pernah bersyukurkan. Asyik nak lebih. Bila dah dapat lebih, nak lagi lebih dan lebih dan lebih.

Nana kata...: Apa2 pun dah selamat pindah semula ke bilik kecik tu. Tapi kesian kat akak2 kat rumah tu sebab rumah tu baru je kene rompak Ahad baru2 ni. Dah macam tongkang pecah rumah tu kene selongkar dgn perompak dan habis pintu semua kena kopak.



Sunday, 29 May 2011

Wedding Videography dan Saya...

Saya belajar bidang kaunseling tapi end up bekerja di sebuah small wedding videography production house. Memang tak pernah terfikir nak masuk dalam bidang ni. Apalah sangat wedding video ni kan. Balik2 tengok pengantin happy sebab dah nikah. Pastu cakap2 kat dalam video tu. Wish dari sedara mara. Pastu lompat "Hooray!!! Dah kawin!!!" Main golek2 cincin lah. Jalan2 pegang tangan lah. Best memang best video2 mcm tu, tapi tak de excited mane pun. Macam tengok cite kat tv je.

Hingga lah suatu hari terberkenalan dengan Mr.AHI dan die cerita pasal keje dia. Balik rumah terus search internet. Dalam hati masa tu..."tengok sikit bagus sangat ke video2 diorang ni. cite macam bagus." Dapat search video dia dan......OMG!!! Nak nangis beb. Ini baru betul video orang mendirikan masjid. Memang tersentuh habisss. Dari situ lah mula minat nak tgk macam mana diorang shoot, macam mana diorang edit. Maka berputik lah segala2nya. Bukan berputik minat kat wedding videography je, berputik cinta di hati jugak. Kikikikikiki......... Akhirnya saya di sini. Tapi sampai sekarang tak reti edit video walaupun hari2 duduk sebelah boss dan dah berkali2 boss terangkan, tapi masih tak ingat2. Last2 boss cakap "Bengap betul lah awak ni!" Hahaha...sorry boss.

Di bawah ni ialah one of my favorite video. Jangan malu jangan segan, silalah tonton.


Yang belum kawin tu, ada rasa nak kawin tak lepas tengok video ni? hihihi..



Friday, 27 May 2011

Jerry Lavinge Jr & Tips Tambat Suami kat Rumah...Hehehe.


Dalam post yang lepas saya ade beritahu nak tulis tentang isteri yang lalai, tapi lepas tu macam tak berapa rajin pulak nak tulis topik tu. Tiba2 terjumpa balik video kat atas ni. Dulu pernah tengok video ni tapi tak share pun, bantai gelak sorang2 je. Kali ni rasa nak share sebab isu isteri + memasak ni adalah salah satu content dalam topik yg saya tak jadi post tu. Memang sengal betul mamat ni. Tapi dalam kasar2 bahasanya, dalam lawak2 pun ada betul apa yang dia cakap tu. 

Ramai wanita modern sekarang memandang remeh tugas memasak ni. Bila sebut pasal 'menambat hati suami', yang diutamakan kebanyakan isteri ialah penamilan dan kecantikan. Ramai yang anggap sekarang zaman modern, kedai makan dah belambak, so boleh tapaw je. Lebih sengal bila ramai yang kate mat salleh tak de hal pun bini diorang tak masak kat rumah. 

Tapi kalau tengok balik cite2 omputih, mesti ade je scene baru balik dari supermarket beli barang dapur atau makan malam 1 keluarga kat rumah dan isteri yang akan masak. Kemudian ada pulak scene perempuan nak ngorat lelaki, so ajak makan malam kat rumah. Makanan beli kat luar tapi kelentong kata masak sendiri. Hmmm.....kalau betul lah kat negara barat isteri tak masak tu dikira perkara remeh, kenapa mesti ada scene macam tu dalam movie2 diorang? So kesimpulannya memang penting untuk perempuan tahu memasak dan menghidangkannya kepada ahli keluarga. Buktinya, mamat dari negara omputih ni sendiri kasi tahu yang perempuan kene masak untuk tambat dan ikat hati lelaki.

Mengikut pandangan saya, apa yang si Jerry ni cakap memang banyak betulnya. Saya sendiri pernah dengar beberapa lelaki yang bergelar suami merungut dan marah pasal isteri mereka tak nak masak. Bengang sebab diorang terpaksa makan kat luar hari2. Ada yang mengeluh sebab dari bab makan sampai bab urus pakaian, kemas rumah, semua suami kena buat sendiri. At last memang keluar dari mulut diorang "Semua benda kene buat sendiri jugak sama je macam sebelum kawin.", "Ada isteri pun tak boleh harap. Asyik fikir pasal keje die je. Yang kat rumah terbiar." 

Saya rasa mereka2 ni tak kisah kalau kena tolong isteri buat kerja rumah. Cuma mereka mengharapkan give and take. I dah tolong u kemas rumah dan pegi supermarket beli barang dapur, so u tolong lah urus makan pakai I pulak. Lebih kurang macam tu lah kot. Hehehe...

Bagi para isteri yang dah bertungkus lumus memasak dan menguruskan rumah tangga, tapi suami masih cari lain lagi....itu bukan salah anda. Tuhan sedang menguji. Bersabar lah ye...

Muka si Jerry ni sweet habissss!!!

Maaf Wahai Kawan.... I am selfish. Tak tau ke?!!!

Tak tau lah kenape rase malas sangat nak jumpa kawan2. Macam tak ada daya nak dengar sebarang masalah diorang lagi dan tak ada keinginan untuk berkongsi masalah dengan diorang. Terus terang memang dah malas nak buang masa dengan melepak ni. Duduk rumah sorang2 lagi best.

Teringat masa kecik dulu, kalau family gi keluar jalan2 aku tak ikut. Duduk rumah je dengan nenek tengok TV lagi best. Bila nenek tanya kenapa tak ikut jalan2? Jawapannya: malas, bukan ada apa pun jalan2. Bila dah masuk form 4 baru mase tu kuat betul merayap dengan kawan2. Agaknya sebab kat asrama tu bosan sangat. Terbawak2 lah sampai ke besar. Dan sekarang...rase malas betul nak keluar2. Kalau gi makan kat luar pun, tertunggu2 bila boleh chow balik ni. 

Kawan kate ini terjadi mungkin sebab banyak sangat dok kat office dan dah lame tak keluar lepak2 selalu macam dulu. Dan diorang akan salahkan bf aku sebab diorang kate ni semua gara2 bf aku yang tak bagi keluar malam. Ade pulak yang kate mungkin sebab masalah banyak sangat sampai aku bertindak meminggirkan diri dari kawan2. Hakikatnya........aku sendiri rasa selesa tak keluar lepak lama2. Tapi kalau setakat ajak keluar makan lepastu borak2 jap, memang sure ok punya. Tak de hal lah. Apa salahnya. Tapi kalau nak keluar lepak dari siang sampai ke malam atau dari malam sampai ke pagi, tak kira lah lepak kat luar atau lepak kat rumah aku je dengan kawan2, serius tak larat nak layan. 

Seingat aku memang dari dulu aku tak berapa selesa orang lepak rumah aku sampai pagi. Tapi tak berani nak cakap takut menyinggung perasaan kawan2. Takut diorang cakap aku cerewet sangat atau kedekut sangat. "bukan kacau kau pun. lepak je kot. bukan buat bising pun. bukan ramai2 pun. ko nak buat ape buat lah, aku bukan kacau kau pun." perkataan2 macam ni confirm keluar dari mulut diorang. Sendiri pulak yang tak sanggup nak dengar. Sebab bagi kawan2, tido2 rumah org ni perkara biasa lah. Aku je yang tak biasa. Kecuali kalau rumah kawan tu betul2 sebelah rumah aku, should be ok lah. Senang anytime  boleh balik rumah sendiri. 

Maaf kawan2. Bukan tak sudi, bukan nak sombong, cuma malas nak lepak borak2 sampai 4-5 jam. Nak keluar tu boleh. Tapi kalau lepas tgk wayang tu terus balik rumah boleh? atau lepas makan tu borak2 dalam sejam dua je lepastu terus balik rumah boleh? Nak keluar shopping? Ok. Tapi kalau tak cukup duit, jangan mintak kat aku boleh? Tak suka tgk orang bazir2 duit shopping benda tak penting lepas tu tak cukup duit mintak kat orang lain.

Nak tau kenapa saya tak suka?  Sebab saya seorang yang pentingkan diri dan pentingkan privacy. 
Ada yang nak marah saya ke? Ada yang nak merajuk ke?
 

Do I look like I care?
Na-ah bebeh!

Thursday, 26 May 2011

O is for the Only One I see.... AIR MATA ku untuk MATA AIR ku.

He is the ONLY ONE I see. My Mr. AHI. Orang sedang dilamun cinta...buat ape pun terasa indah. Berharap sangat2 keindahan yang dirasakan ni kekal sampai bila2. Bukan indah masa bercinta je, lepas kawin jadi tak indah pulak. Oh, tidak! Tak nak! Persoalannya, akan kawin kah kami? Sesungguhnya cintaku yang ini memang rumit

Walaupun dia tak pernah bawak saya keluar dating berdua, saya tak kisah. Ape je yg best sangat dating berdua ni. Dapat berjumpa di office setiap hari dan dapat keluar makan sama2 sudah memadai buat masa ini. Kalau tak jumpa seminggu dua pun...SMS, YM dan phone call menjadi alat penghubung setiap hari. Walaupun dia tak kaya raya, tapi kesungguhannya dalam mencari rezeki serta kesungguhannya memikul tanggungjawab terhadap keluarganya, sungguh memikat hati ini. 

Ramai yang melihat bahawa dia bukan yang terbaik buat saya. Betul atau tidak perkara itu, hanya tuhan yang tahu. Saya sentiasa cuba merasionalkan akal fikiran ini, supaya tak hanyut dengan perasaan sendiri hingga tak nampak kebenaran yang di depan mata. 

Apa yang saya tahu kehidupan saya dan pemikiran saya semakin banyak berubah sekarang. Tak tahu adakah dia menjadi faktor kepada perubahan itu atau usia yang menybabkan ianya berlaku. Yang pastinya dialah yang banyak memberi sokongan dan galakan. "Jangan biar orang pandang rendah atau pandang hina kat awak. Tak boleh macam tu." Ayat yang selalu dia ungkapkan. Dia tak pernah suruh saya gemukkan sikit badan. Dia tak pernah suruh saya pakai make up untuk tutup cela di kulit muka. Dia cuma suruh saya jaga diri jangan sampai ada yang memperlekehkan diri ini. 

Kalau dulu saya tak banyak berfikir tentang masa depan diri sendiri. Apa nak jadi, jadi lah. Asalkan hidup dapat diteruskan. Tapi sekarang saya mula berusaha membetulkan disiplin diri dan memotivasikan diri setiap hari. Sentiasa berfikir tentang masa depan. 

Kalau dulu saya tak kisah tentang pakaian yang kemas. Dalam fikiran ni asyik kata fesyen itu tidak penting. Cantik2 pegi shopping mall nak buat ape. Bukan pegi keje nak kena pakai cantik2, elok2. Tapi sekarang dah mula fikir tentang pakaian yang elok. Kalau boleh nak berpakaian kemas 24jam sehari. Tak nak selekeh2 lagi. 

Saya rasa selesa dengan dia sekarang. Harapan di hati nak kekal sampai bila2. Tapi hanya tuhan yang tahu. Sampai sekarang saya tak tahu apa penghujungnya kisah cinta ini. Walaupun di hati ni rasa sayang tinggi menggunung, tapi hubungan ini sangat rumit. Banyak halangannya. Boleh diklasifikasikan hubungan yang terlarang. Bukan terlarang kerana haram di sisi agama, tapi terlarang kerana haram dari sudut pandangan keluarga dan masyarakat. Keluarga menolak bukan kerana pasti bahawa dia lelaki yg tidak bertanggungjawab, tapi menolak kerana masyarakat (lebih2 lagi saudara mara) akan menghina. Pandangan masyarakat memang boleh ditolak tepi, tapi keluarga tidak sekali. Itu yang menjadikan segalanya sulit dan rumit, kerana saya dibesarkan oleh ibu bapa bukan oleh sang cinta. 

Semoga Allah beri saya petunjuk. Semoga saya tidak hanyut dibuai perasaan sendiri dan semoga saya tidak pilih jalan yang salah.

Nana kata.... Inilah kali pertama hati ini rasa bersungguh mahu dinikahi oleh seseorang yang dicintai. Akan terlaksanakah?


Wednesday, 25 May 2011

Bulan ni ramai yang BAD MOOD

Tak jadi nak post tentang isteri yang lalai. Lain kali lah kot. Bulan May ni ramai betul yang moody. 2 minggu lepas saya asyik moody je sampai lah ke minggu lepas. Minggu ni bf pulak moody, sampai tak boleh nak buat keje jadinya dia. Kawan2 pun nampaknya ramai yang moody. Hmm...

Perkara paling teruk yang pernah saya buat masa tgh bad mood ialah diam, tak mahu jumpa siapa2, tak de selera makan (tapi mkn jugak sebab takut berat turun banyak sngt), lagi...buat org lain kecil hati atau sakit hati. Ye, bila kita dah diam, org mesti tanye kenape. Bila kita tak nak bagi tahu org mesti lah sakit hati. Tapi nak buat macam mane dah kita tgh tak de mood nak bercakap.

Bahaya tak bahaya bad mood ni ye? hmmm... memang gila kentang punya bahaya. Kalau boss bad mood, pekerja pun turut tak berape ade mood nak bekerja. Lagi2 kalau boss bad mood dan ade je benda yang dia nak marah pekerja dia. Nanti tak pasal2 pekerja pulak bad mood dan buat hal pulak kat tempat kerja.

Kalau mak atau ayah bad mood? pun same jugak. Kalau dah bad mood mesti tak kuasa nak layan anak2 kan. Kecik hati anak bila dia tanya tapi mak/ayah tak nak jawab. Atau salah kecik je, tapi tiba2 kene marah kaw2 punya. Kalau selalu sangat bad mood, nanti renggang hubungan anak dgn mak/ayah. 

Bad mood memang tak best. Sakit kepala, susah tido, hilang selera makan, orang lain pun dapat tempiasnya jugak. Tapi macam mana cara nak hilangkan bad mood atau sekurang2nya elak bad mood ni? ada cara ke?

Tuesday, 24 May 2011

Asyik fikir isu rumah tangga dan anak

Tak tahu la kenapa lately ni otak asyik berfikir tentang isu2 rumah tangga dan kekeluargaan. Mungkin sebab hari2 ngadap video orang kawin, atau sebab segala artikel2 berkaitan yang terpampang di ruang akhbar atau internet. Mungkin juga kerana terkenang segala masalah yang melanda diri rakan2 atau diri sendiri. 

Walaupun saya belum kawin dan dah tentu belum ada anak, dalam takut2 tersalah tulis, tetap nak post jugak sesuatu yang berkaitan rumah tangga dan kekeluargaan. Setiap apa yang saya tulis, bukan rekaan atau khayalan saya semata-mata. Saya tulis berdasarkan pemerhatian, pembacaan dan segala kisah2 benar rakan2 serta kenalan. Harap2 post saya tak membosankan dan kalau ada tersalah tulis, sudi2 lah komen dan beri tunjuk ajar kepada saya yang belum ada pengalaman berumah tangga ni.


Yang saya pasti, alam perkahwinan tak semudah seperti yang diangan-angankan. Next post sedikit tentang isteri yang sambil lewa dalam menjalankan tanggungjawab.

Lepas ni saya akan cuba pendekkan penulisan saya ye. Bila tengok balik, sendiri pun pening baca post yang panjang. Hehehe...